Duurzaam

Dat een stof duurzaam is, is erg belangrijk voor me.
Omdat we afhankelijk zijn van natuurlijk hulpbronnen en deze sneller verbruikt worden dan dat ze zich kunnen herstellen raakt het uit balans met alle gevolgen van dien. De lucht raakt vervuild, water wordt schaars, grond raakt uitgeput, de kwaliteit van leven gaat achteruit en vanwege de schaarste van natuurlijke hulpbronnen worden producten duurder.

Daarom wordt er bij Senor Bear alleen maar gebruik gemaakt van stoffen en garen die gemaakt zijn van biologisch katoen, met het GOTS keurmerk. Stoffen die geproduceerd zijn, met aandacht voor jou, de producten én de planeet.

Bij het verbouwen van biologisch katoen wordt alleen gewerkt met methoden die een minimale milieu impact hebben. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën en pesticide, in plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals knoflook en geurstoffen om schadelijke insecten wegjagen. Daarnaast wordt wisselteelt ingezet om uitputting van de grond tegen te gaan, de katoenteelt wordt afgewisseld met granen- en peulvruchtenteelt. Naast dat dit beter is voor het milieu, is het ook fijn dat er in het eindproduct (de stof) geen chemicaliën zitten. 

GOTS-gecertificeerd biologisch katoen wordt maatschappelijk verantwoord geproduceerd. Dat betekent dat het katoen is geproduceerd zonder dat er kinderarbeid aan te pas is gekomen en dat de werkomstandigheden voor de mensen die bij de productie betrokken zijn, goed zijn.

Lees meer over Global Organic Textile Standard op de site van GOTS.
https://www.global-standard.org/the-standard/general-description.html

GOTS keurmerk: biologisch en eerlijke arbeidsomstandigheden

Om erop toe te zien dat biologisch ook écht biologisch is (helaas is dit niet altijd het geval ), bestaan er diverse instanties en keurmerken. De meest bekende en belangrijke ‘standaard’ is GOTS (Global Organic Textile Standard), de meeste biokatoenmerken zijn erdoor gecertificeerd. GOTS hanteert twee richtlijnen: ‘biologisch’ (minimaal 95% van de bestanddelen dient dan biologisch te zijn) en ‘gemaakt met biologische bestanddelen’ (minimaal 70% van de vezels zijn dan biologisch).

Biologisch afbreekbaar

Voor de max. 5% chemicaliën die wèl mogen worden gebruikt, gelden strenge eisen. Zo mogen ze niet giftig zijn voor mensen en moeten ze biologisch afbreekbaar zijn. Sommige stoffen zijn helemaal verboden, zoals de zware metalen, formalhyde en genetisch gemodificeerde stoffen die regulier katoen wel bevat. Ook voor afval en verpakking zijn regels. Met een GOTS certificaat weet je dus zeker dat je een product koopt waarvan zowel gebruik als verwerking van de materialen en ook de arbeidsomstandigheden eerlijk zijn.